Σε εποχές ευημερίας έχει επιστρέψει η Σίλικον Βάλεϊ. Κατά μήκος του Αυτοκινητοδρόμου 101, οι πινακίδες πολλά υποσχόμενων νεοφυών επιχειρήσεων στολίζουν και πάλι τα κτηριακά συγκροτήματα γραφείων. Τα ενοίκια έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, όπως έχει και η ζήτηση για πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες σε θέρετρα όπως το Λέικ Τάχο, γεγονός που μαρτυρά τη συσσώρευση πλούτου. Ο Κόλπος του Σαν Φρανσίσκο αποτέλεσε τη γενέτειρα της βιομηχανίας ημιαγωγών, καθώς και των εταιρειών ηλεκτρονικών υπολογιστών και διαδικτύου που αναπτύχθηκαν συνεπακόλουθα. Τα σαΐνια του μας έχουν προσφέρει πολλά από τα τεχνολογικά θαύματα που κάνουν τον κόσμο να μοιάζει βγαλμένος από το μέλλον, από τα κινητά τηλέφωνα με οθόνες αφής και την αστραπιαία αναζήτηση στους καταλόγους τεράστιων βιβλιοθηκών, μέχρι τη δυνατότητα χειρισμού ενός drone που βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Η αναθέρμανση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην περιοχή μετά το 2010 υποδηλώνει πως οι εξελίξεις προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς.
Έκπληξη, επομένως, μπορεί να προκαλέσει το γεγονός πως κάποιοι στη Σίλικον Βάλεϊ υποστηρίζουν πως επικρατεί στασιμότητα στην περιοχή και πως οι επιδόσεις της καινοτομίας διαγράφουν πτωτική τάση εδώ και δεκαετίες. Ο Πίτερ Θιλ, ένας εκ των συνιδρυτών του PayPal και ο πρώτος εξωτερικός επενδυτής του Facebook, υποστηρίζει πως η κατάσταση της καινοτομίας στην Αμερική βρίσκεται «κάπου μεταξύ απελπισίας και νέκρας». Μηχανικοί από όλους τους κλάδους νιώθουν παρόμοια συναισθήματα απογοήτευσης. Επιπλέον, μια μικρή, εντούτοις ολοένα αυξανόμενη ομάδα οικονομολόγων εκτιμά πως ο οικονομικός αντίκτυπος των σημερινών καινοτομιών ωχριά σε σύγκριση με εκείνων του παρελθόντος.
[ … ]
Σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτινάσσεται ο αριθμός των καινοτομιών, οι οποίες τροφοδοτούνται από τη χρήση φθηνής υπολογιστικής ισχύος. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές αρχίζουν να καταλαβαίνουν τη φυσική γλώσσα. Οι άνθρωποι μπορούν να κατευθύνουν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια απλώς και μόνο μέσω της ανίχνευσης σωματικής κίνησης —μιας τεχνολογίας που, ενδεχομένως, σύντομα θα βρει ευρεία εφαρμογή στον κόσμο των επιχειρήσεων. Η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης καθιστά δυνατή την παραγωγή ενός ολοένα συνθετότερου φάσματος αντικειμένων, ενώ είναι πιθανόν ότι σύντομα θα επεκταθεί στην παραγωγή ανθρώπινων ιστών καθώς και άλλων οργανικών υλικών.
Κάποιος απαισιόδοξος σε σχέση με την κατάσταση της καινοτομίας θα μπορούσε να αντιταχθεί στα παραπάνω χαρακτηρίζοντάς τα «φρούδες ελπίδες». Ωστόσο, η άποψη πως η ανάπτυξη που βασίζεται στην τεχνολογία θα πρέπει είτε να συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό είτε σταδιακά να υποχωρεί, αντί να παρουσιάζει διακυμάνσεις, έρχεται σε αντίθεση με την ιστορία. Ο Τσαντ Σίβερσον από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο επισημαίνει πως η αύξηση της παραγωγικότητας κατά την εποχή του εξηλεκτρισμού δεν ακολούθησε ομαλή πορεία. Η ανάπτυξη κινούνταν με αργούς ρυθμούς κατά τη διάρκεια μιας περιόδου εμφάνισης σημαντικών καινοτομιών στον χώρο του ηλεκτρισμού, στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ στη συνέχεια εκτοξεύθηκε.