Η Κοιλάδα του Πυριτίου, η γνωστή Σίλικον Βάλεϊ, ξαναζεί εποχές εκρηκτικής ανάπτυξης. Τα επιχειρηματικά πάρκα κατά μήκος της Εθνικής Οδού 101 είναι και πάλι διακοσμημένα με τα λογότυπα αισιόδοξων νέων επιχειρήσεων. Τα ενοίκια ανεβαίνουν στα ύψη, καθώς και η ζήτηση για εντυπωσιακά εξοχικά σε πόλεις-θέρετρα όπως η Λέικ Ταχόε, σημάδι συσσώρευσης πλούτου. Ο Κόλπος του Σαν Φρανσίσκο υπήρξε η γενέτειρα της βιομηχανίας ημιαγωγών, και της επακόλουθης ανάπτυξης των εταιρειών ηλεκτρονικών υπολογιστών και του διαδικτύου. Οι μάγοι της Κοιλάδας μάς πρόσφεραν πολλά από τα σύγχρονα θαύματα που δίνουν φουτουριστική αίσθηση στον κόσμο που ζούμε, από τα τηλέφωνα με οθόνη αφής, μέχρι την στιγμιαία αναζήτηση σε βάσεις δεδομένων μεγάλων βιβλιοθηκών, μέχρι τη δυνατότητα να πιλοτάρουμε τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα από απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων. Η αναζωογόνηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας από το 2010 υποδηλώνει πως η πρόοδος προχωρά ακάθεκτη.
Δεν μπορεί, λοιπόν, παρά να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι κάποιοι στη Σίλικον Βάλεϊ πιστεύουν πως το μέρος είναι στάσιμο, και πως οι ρυθμοί εξέλιξης χαλαρώνουν σταθερά εδώ και δεκαετίες. Ο Πίτερ Θίελ, ιδρυτής του PayPal, και ο πρώτος εξωτερικός επενδυτής του Facebook, ισχυρίζεται ότι η καινοτομία στην Αμερική βρίσκεται "κάπου μεταξύ βαριάς δυσχέρειας και θανάτου". Μηχανικοί από ένα σωρό διαφορετικούς τομείς μοιράζονται παρόμοια συναισθήματα απογοήτευσης. Και μια μικρή αλλά αυξανόμενη ομάδα οικονομολόγων εκτιμά ότι το οικονομικό αντίκτυπο των σημερινών καινοτομιών μπορεί να ωχριά σε σύγκριση με εκείνες του παρελθόντος.
[...]
Οι καινοτομίες που ωθούνται από τη φτηνή ισχύ επεξεργασίας απογειώνονται σε όλους τους τομείς. Οι υπολογιστές αρχίζουν να κατανοούν τη φυσική γλώσσα. Οι άνθρωποι παίζουν βιντεοπαιχνίδια χρησιμοποιώντας μόνο την κίνηση του σώματος -μια τεχνολογία που μπορεί σύντομα να βρει ευρεία εφαρμογή στον επιχειρηματικό κόσμο. Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι ικανή να παραγάγει γρήγορα μια συλλογή όλο και πιο πολύπλοκων αντικειμένων, και μπορεί σύντομα να προχωρήσει σε ανθρώπινους ιστούς και άλλη οργανική ύλη.
Κάποιος που βλέπει με απαισιοδοξία τις προοπτικές εξέλιξης της τεχνολογίας μπορεί να τα απορρίπτει όλα ως κενές υποσχέσεις. Παρ' όλα αυτά, η λογική ότι η ανάπτυξη που στηρίζεται στην τεχνολογία δεν μπορεί παρά είτε να συνεχιστεί αμείωτη είτε να παρακμάσει σταθερά, αντί να εναλλάσσεται πότε με πλημμυρίδα και πότε με άμπωτη, διαψεύδεται από την ίδια την ιστορία. Ο Τσαντ Σίβερσον του Πανεπιστημίου του Σικάγο επισημαίνει ότι η αύξηση της παραγωγικότητας κατά την εποχή της ηλεκτροδότησης ήταν ακανόνιστη. Σε μια περίοδο σημαντικών ηλεκτρικών καινοτομιών στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, η ανάπτυξη ήταν αργή˙ μέχρι που ανέπτυξε ιλιγγιώδη ταχύτητα.